Warsztaty kulinarne

20 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych im. ppor. E. Gierczak w Górze Kalwarii odbyły się warsztaty z cyklu „Gotuj z Mistrzem” gośćmi specjalnymi byli Zbigniew Miętek, szef kuchni hotelu Mercure Grand oraz Mariusz Godzisz – Chef de Partie, również z hotelu Mercure Grand.

Mistrzowie imponowali swoją wiedzą, którą z przyjemnością dzielili się z uczniami. Sześć zespołów przygotowywało pod ich czujnym okiem m.in.: rilletes z łososia, ślimaki oraz smooties owocowe. W warsztatach wzięły również udział: Katarzyna Paprocka, członek zarządu Powiatu Piaseczyńskiego, Bożena Zarzeczna przewodnicząca Komisji Edukacji, Kultury, Sportu, Turystyki i Promocji oraz Magdalena Boniecka-Duchna, naczelnik Wydziału Edukacji i Rynku Pracy. Potrawy udały się znakomicie!


Szef kuchni hotelu Mercure Grand zapytany o to, dlaczego warto zostać kucharzem powiedział: – To jest bardzo fajna praca, kucharz ma stały kontakt z ludźmi. Oczywiście trzeba lubić gotować i mieć do tego smykałkę. Zbigniew Miętek podkreślił również to, że obecnie żadnemu kucharzowi nie grozi w Polsce bezrobocie. To ważna informacja dla gimnazjalistów, którzy właśnie teraz stoją przed wyborem swojej drogi zawodowej.

Przeczytaj także