Grecka przygoda uczniów Gastronomika

W dniach 27 października – 12 listopada, mała urocza miejscowość położona na Riwierze Olimpijskiej, Leptokaria stała się miejscem pracy i domem dla 22 uczniów Gastronomika, którzy w ramach projektu nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000113350, realizowanego w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2021-1-PL01-KA120-VET-000047745, Program Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe, realizowali praktyki zagraniczne w Grecji.

Technik żywienia i usług gastronomicznych realizował swoje zadania zgodnie z programem w dziale produkcyjnym i handlowym. Uczniowie mieli okazję poznać techniki i zasady sporządzania tradycyjnych potraw kuchni greckiej a w trakcie pracy na sali konsumenckiej ćwiczyli i doskonalili różne techniki i formy obsługi gości. Żywieniowcy dwukrotnie odwiedzili tawernę gdzie pod czujnym okiem szefa kuchni sporządzali mussakę i potrawy z owoców morza. Była to dla Nich doskonała okazja do zainspirowania się i pobudzenia kreatywności oraz wymiany doświadczeń i oceny sporządzonych potraw. Technik hotelarstwa natomiast realizując swoje zadania w jednostkach mieszkalnych, pralni, na recepcji jak i na sali konsumenckiej mógł zapoznać się z wielowarstwową strukturą hotelu i zależnościami poszczególnych działów.
Hotelarze i gastronomowie uczestniczyli również w kursie baristycznym, ucząc się w praktyczny i przystępny sposób przygotowywać różnego rodzaju kawy. Kawa wśród greckiej społeczności to bardzo popularny i ceniony napój, serwowany zarówno na ciepło jak i na zimno. Drugą ważną dla Greków tradycją jest produkcja win, a dzięki zorganizowanym zajęciom w lokalnej winnicy uczniowie poznali cały proces produkcji wina od wyboru odpowiedniego szczepu winogrona, aż po finalny etap leżakowania i dojrzewania wina.

Możliwość odbycia stażu za granicą zwiększyła wśród uczniów motywację do rozwoju osobistego, pozwoliła uwierzyć w siebie i w swoje marzenia. To również wspaniała okazja do poznania kultury, obyczajów oraz historii danego kraju. Uczniowie realizując program edukacyjno-kulturowy mieli czas na poznanie okolicznych atrakcji turystycznych. Odwiedzili oni Thessaloniki, Stary Panteleimon – górską osadę ukazującą inny obraz Grecji: wąskie kamienne uliczki, z cudownymi widokami z jednej strony na morze Egejskie a z drugiej na masyw górski Olimpu, urokliwe tawerny. W podobnym klimacie zrealizowano również wyjście do miejscowości Litochoro, z której młodzież udała się do Wąwozu Emipeas podziwiać piękno przyrody i malownicze widoki. Celem tej podróży było źródełko Afrodyty. Wycieczka na Meteory była dopełnieniem greckich obrazów. Młodzież w towarzystwie przewodnika zwiedziła klasztor św. Stefana i podziwiała piękno pozostałych, „zawieszonych w powietrzu” klasztorów z tarasów widokowych. Te budowle uznane za jeden z cudów świata wywarły duże wrażenie na zwiedzających.

Udział w tego typu kształceniu to na pewno niezapomniana przygoda, wspaniała szkoła życia i forma doskonalenia zawodowego. Młodzież poznała różne drogi rozwoju zawodowego i osobistego, została zachęcona do poszukiwania i do zdobywania wiedzy. Podsumowaniem projektu niech będzie stwierdzenie Benjamina Franklina – „Powiedz mi to zapomnę. Naucz mnie, to może zapamiętam. Zaangażuj mnie to się nauczę”.

Przeczytaj także