Erasmus+ – nauka, przygoda, wyzwanie
„Praktyki zagraniczne szansą na rozwój” to nazwa projektu nr 2019-1-PL01-KA102-061822, realizowanego w Zespole Szkół Zawodowych im. ppor. Emilii Gierczak w Górze Kalwarii w ramach Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
Pomimo pandemii młodzież z „Gastronomika” w dniach 19-30 kwietnia 2021 r. ponownie poznawała tajniki pracy w branży hotelarskiej oraz gastronomicznej w malowniczej, greckiej miejscowości Leptokarya. Głównym celem projektu jest podniesienie jakości kształcenia, uatrakcyjnienie nauki zawodu oraz rozwijanie kompetencji językowych. Dzięki współpracy z greckim partnerem praktykanci mieli okazję uczyć się u boku najlepszych kucharzy w cieszącym się popularnością Hotelu „Poseidon Palace”. Uczniowie poznawali tajniki kuchni greckiej, szkolili umiejętności z zakresu obsługi konsumenta i gościa hotelu oraz doskonalili sprawność językową. W zupełnie nowych realiach zdobywali tak cenne dla nich doświadczenia i kwalifikacje.
Technicy żywienia i usług gastronomicznych dodatkowo uczestniczyli w warsztatach baristycznych, odbyli praktykę w okolicznej pizzerii, wypiekali tradycyjną pitę oraz poznawali proces produkcji wina w pobliskiej winiarni. W tym samym czasie technicy hotelarstwa praktykowali w zaprzyjaźnionym hotelu Golden Sun w Mesangali. Ponieważ nie tylko pracą człowiek żyje w ramach programu kulturoznawczego młodzież miała okazję poznać najważniejsze miejsca znajdujące się w okolicy, takie jak kompleks skalno-klasztorny w Meteorach, pracownię ikon, miasto Thessaloniki, miejscowy skansen, Stary Panteleimon oraz wąwóz Enipeas w miasteczku Litochoro.
Praktykanci mimo reżimu sanitarnego sprostali wszystkim postawionym przed nimi zadaniom i zostali wysoko ocenieni przez greckich pracodawców. Uczniowie wrócili do Polski zadowoleni i usatysfakcjonowani. Przekonali się, że Grecja to magiczne miejsce pełne życzliwych, serdecznych i otwartych ludzi, mających cierpliwość do każdego młodego praktykanta.