Konkurs o Laur Marszałka
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie organizuje XIV edycję Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2020.
Konkurs zaplanowany jest z myślą o jak najszerszym gronie producentów żywności z terenu województwa mazowieckiego. Kierowany jest do firm sektora spożywczego oraz indywidualnych wytwórców żywności.
Celem Konkursu jest wyłonienie i nagrodzenie producentów wyróżniających się wysoką jakością produkcji, kultywowaniem i popularyzowaniem mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalnością i innowacyjnością w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa spożywczego. Szeroka formuła Konkursu pozwala na zainteresowanie nim nie tylko firm komercyjnych, ale także podmiotów i organizacji wytwarzających żywność na mniejszą skalę, takich jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne oraz osoby fizyczne.
Zapraszam serdecznie wszystkie Powiaty z Mazowsza do aktywnego włączenie się w upowszechnienie informacji o Konkursie, do wyszukiwania i identyfikacji firm, producentów i produktów mogących stanowić wizytówkę regionu, do zachęcania i pomocy w przesyłaniu zgłoszeń konkursowych.
Warto pamiętać, że zwycięstwo produktu w danej kategorii owocuje promocją także miejsca pochodzenia produktu poprzez lokalne, wojewódzkie i krajowe środki masowego przekazu, udział w imprezach lokalnych i centralnych organizowanych i współorganizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego.
W przypadku pytań prosimy o kontakt z pracownikami Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich pod numerami telefonów: (22) 59-79-116 lub (22) 59-79-352 bądź drogą elektroniczną na adres krzysztof.zaniewski@mazovia.pl lub agnieszka.kalinska@mazovia.pl .
W poprzednich latach wyróżnienie otrzymały m. in. potrawy z Urzecza: sytocha i barszcz chrzanowo-buraczany.